‘Macarulla, Petits senders màgics’ estrena un nou itinerari centrat en les pitavoles a Ordino

Aquest dijous s’ha inaugurat ‘Piero i la Reina Pitavola’, la nova ruta de ‘Macarulla, Petits senders màgics’ a la parròquia d’Ordino. En aquesta ocasió, la ruta té com a protagonistes les pitavoles, i els infants podran descobrir com és el procés de transformació de les papallones, com viuen i com s’alimenten, però sobretot, quina és la seva funció a l’ecosistema. És la cinquena ruta familiar, pensada perquè els més petits tinguin una primera aproximació lúdica a la natura, que es posa en funcionament dins d’aquesta iniciativa conjunta amb els comuns.

‘Piero i la Reina Pitavola’, és circular, té una longitud d’uns dos quilòmetres, 100 metres de desnivell acumulat i pot fer-se, aproximadament, en una hora i mitja. El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha apuntat que “com tots els itineraris englobats dins d’aquesta iniciativa, és una ruta adreçada al turisme familiar, amb infants de 4 a 12 anys, que busca fer-los gaudir de la natura, oferint-los una primera aproximació al senderisme mitjançant el joc i la descoberta de l’entorn”.

La cònsol d’Ordino, Maria del Mar Coma, ha detallat que aquest itinerari, emplaçat al camí del Coll dels Collets, “està a tocar del camí ral i molt pròxim al centre d’Ordino i als seus atractius turístics i culturals, posant en valor el paisatge de la parròquia, Reserva de la Biosfera per la Unesco”.

Les excursions són d’accés lliure, però per poder dur a terme els jocs proposats cal disposar del llibret específic de cada ruta, que es pot adquirir en qualsevol oficina de turisme per un preu d’un euro o descarregar a través del web www.visitandorra.com. Aquests quaderns, que també permeten una aproximació a la vida natural, la flora i la fauna de cada camí,  proposen a les famílies endinsar-se en les tradicions, creences i la natura del país d’una forma divertida i entretinguda.

Els itineraris ‘Macarulla, Petits senders màgics’ neixen de la col·laboració entre Andorra Turisme i els diferents comuns del Principat, i la voluntat és que n’hi hagi un per parròquia. El d’Ordino se suma als quatre ja existents fins ara: el ‘Bosc dels Menairons’ (la Massana), ‘On són els bolets?’ (Canillo), ‘La poció de la Bruixa Quela’ (Escaldes-Engordany) i ‘Rastres i petjades’ (Encamp).  Es preveu que aquesta mateixa tardor s’enllesteixi i es pugui presentar també una ruta a la parròquia d’Andorra la Vella –només quedarà pendent la de Sant Julià de Lòria–.

Els comptadors situats a les rutes han permès confirmar el seu èxit. Des de l’estiu del 2021, 243.548 persones han gaudit dels diferents itineraris existents. D’aquestes, més de 55.000 ho han fet en el que portem de 2024. A banda, prop d’un miler de famílies s’han descarregat el diploma que acredita haver realitzat tots els itineraris, i que es troba al final del quadern de treball.

Els petits senders màgics de Macarulla han estat ideats i fets per artistes i artesans locals amb materials nobles i respectuosos amb el medi natural, com ara la fusta, el ferro, la pedra i altres, i estan plenament integrats en el paisatge.