A exposició l'encaix d'un urbanisme de baix impacte per a la vall amb el màxim consens de la població

El Consell de Comú s’ha obert avui amb la modificació del calendari de sessions per l’ajornament de la sessió prevista del passat dia 25, coincidint amb la proposta d’aprovació de la segona exposició pública de la revisió excepcional del POUP. La informació es farà pública a la sala La Buna, a partir del 5 d’agost fins al 17 de setembre i també es podrà consultar al web corporatiu www.ordino.ad. L’aprovació del Consell ha estat unànime per al punt sis, un dia després de compartir amb tota la ciutadania una jornada pública informativa, per pobles, del nou POUP. La cònsol major, Maria del Mar Coma, ha fet una breu intervenció, exposició de motius del nou text que neix ‘d’un procés participatiu’ amb la ciutadania amb qui s’ha buscat el màxim consens. L’oposició, liderada per Enric Dolsa, ha manifestat la seva conformitat fins que acabi el nou període d’exposició i les possibles noves al·legacions.   

La nova exposició ve motivada pels canvis substancials que presenta respecte al Pla anterior, tot i que es parteix del mateix document. L’evolució passa bàsicament per haver pres en consideració els terrenys no urbanitzables, principal motiu del 60% de les al·legacions presentades a l’anterior Pla, i la nova classificació de zones de protecció rural (ZP), dividides en tres, segons l’accés. Així, les zones de ZP1 i ZP2 requeriran una adscripció de terreny de 3.000m2 i la PR3 de 6.000m2. Les parcel·les mínimes d’edificabilitat seran de 2.000m2 (ZP1) i 1.500 m2 (ZP2). Les alçades màximes seran de 7,5 m i 350 m2 de sostre. Les cessions de sòl seran del 10% en les dues primeres, i del 5% en la zona 3, a més de 1.600m d’altitud.

“Les millores que incorpora el text tenen com a propòsit “rebaixar la densitat amb l’objectiu de no comprometre els recursos naturals i poder programar de forma acurada i real les infraestructures necessàries”, ha dit Coma durant la seva intervenció. Un altre objectiu destacat és “privilegiar l’agricultura i la ramaderia que són l’essència d’Ordino i els que mantenen i dibuixen el nostre territori”. En definitiva, es vol trobar l’encaix entre el model de parròquia verda que volem mantenir però amb el consens de la població. La voluntat de preservar la identitat de la parròquia, les zones agrícoles i el paisatge ha estat un dels punts de consens trobat amb la població.