Albert Roig: «La cultura es perverteix si l’adaptem per complaure el turista, perd l’essència»

Andorrà d’origen vilanoví. Fallaire i enamorat de la muntanya, és president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino.

- Quan i per què es crea l’Associació de Cultura Popular d’Ordino?
Sorgeix del neguit d’un col·lectiu de gent amb interessos comuns i compartits, és fruit de la iniciativa ciutadana. Som un grup heterogeni d’una seixantena de persones que ja col·laborava i feia activitats al voltant de les festes culturals del poble. La voluntat i el que ens mou, a més de passar-nos-ho bé, és preservar aquestes celebracions que formen part del nostre patrimoni. Pensem que cal fer comunitat per assegurar-ne la continuïtat i no perdre-les, com va passar amb els Contrabandistes, que es recuperen el 2017, o les falles, que tornen a la parròquia el 2018. L’Associació és el paraigua per salvaguardar fonamentalment aquestes tres festes: l’Ossa, els Contrabandistes i les falles, això sí, oberta a qualsevol possibilitat de recuperar patrimoni immaterial, o de crear-ne de nou, fins i tot.

- Us agrada reflectir com evoluciona la tradició?
A parer nostre, ha de ser així. Per exemple, ens qüestionen la crema del Mai perquè no és ben bé com es feia antigament. Nosaltres fem una fusió del que hi havia abans i el moment que vivim. Sense anar més lluny, la protecció no és la mateixa: l’Ossa actual ha eliminat tots els tics sexistes i classistes del llenguatge i els rols dels personatges, o en el judici dels Contrabandistes no s’estomaca ningú.

- I aquestes festes per a qui s’actualitzen i es rescaten?
Essencialment per a la gent del poble, de la parròquia. La cultura i la festa es perverteix si només la fas i l’adaptes per al turista, perd l’essència. Ara bé, si a través d’elles podem donar a conèixer la nostra idiosincràsia, benvingut sigui tothom. No som prou conscients del valor i la importància que tenen aquestes festes. Les falles estan reconegudes per la Unesco com a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat, i l’Ossa d’Ordino ho ha estat el 29 de novembre, dins la candidatura conjunta de les Festes de l’Os als Pirineus. Són segells que ens situen al món. El més important d’aquests reconeixements és que ens compromet a salvaguardar-les de generació en generació i ens emmarca en un context pirinenc que ens uneix.

- A les últimes falles hi van participar adolescents i infants. L’Ossa també integra aquest relleu generacional?
Per a nosaltres és essencial i dona sentit a la nostra feina, ells són els garants de la cultura i les tradicions. Aquest any veurem molts infants a l’Ossa. Es tracta de picar pedra per fer-los entendre’n la importància. La revifada de la cultura popular va venir de l’administració, però cal que torni al poble, perquè no es torni a perdre. El poble va deixar en mans de les institucions tot el patrimoni, es van perdre l’essència participativa del poble i la cultura popular. Si és la societat civil que organitza, amb l’acompanyament de l’administració, molt necessària, no correm el risc de perdre la cohesió social. Necessitem el suport del Comú amb altres vies de finançament, la llei també els obliga a donar suport i preservar la cultura
popular. 

- Ordino té vida de poble?
Tenim les nostres referències, però des del boom demogràfic i el canvi d’economia primària a economia de serveis podem dir que es perd. El tipus de construcció i la política d’habitatge propicia la segona residència i col·lectius que viuen aliens al poble. Podem tenir unes muntanyes fantàstiques, paisatges increïbles, però quina societat tindrem?

- I com podem formar part de l’Associació?
Fent-nos-en membres amb una quota de 20 € l’any els adults, i els infants de franc. Es poden posar en contacte amb nosaltres per les xarxes socials, i tenim una pàgina web en construcció. La crida més destacada es fa al voltant de les mateixes festes. L’objectiu és aconseguir més gent i fidelitzar, però també implicar totes les entitats culturals, des de l’esbart fins a la coral, els grallers o el jovent del PIJ. El públic només veu el dia de la festa, però la dedicació i la interacció es donen durant tot l’any. Ara mateix preparem els tions i peces d’artesania al voltant de la festa de l’Ossa per a l’estand que tindrem a la Fira de Nadal.