Gemma Riba: «L’Estudi serà el centre de la vida cultural, social i educativa»

L’objectiu és que sigui molt dinàmic i tingui les portes obertes a tothom. El Centre Sociocultural L’Estudi s’inaugurarà el 29 de setembre.

 

- Com ha estat el pas de consellera a cònsol menor?

Ha estat un canvi important. Tenia l’avantatge de conèixer el funcionament i la dinàmica interna del Comú, com s’organitzen les comissions, les juntes... Però el càrrec de cònsol exigeix una inversió molt més gran de temps, dedicació i responsabilitat. La visió és més àmplia i més global. És un aprenentatge constant.


- Quan estava al capdavant d’Educació i Joventut es van introduir a Ordino els consells d’infants. Quina valoració en fa?

Positiva, han sorgit projectes i idees molt bones. Des d’UNICEF, totes les parròquies hem rebut el reconeixement de «parròquia amiga de la infància» i això és en gran part gràcies al treball del Consell d’Infants. La participació en la vida social i cultural del lloc on vius des de la infantesa és positiva. Sant Julià va ser la primera parròquia a introduir-los i allà es fan sessions de Consell en tota regla. Nosaltres ho hem engegat amb la complicitat de les escoles, on s’escullen els representants. Forma part de l’horari lectiu i totes les propostes que fan les treballen prèviament a classe. Però a Ordino tenim la sort de ser petits i és fàcil fer arribar als polítics qualsevol neguit que puguin tenir els ciutadans. La visió infantil és sempre enriquidora i sorprenent, diuen les coses tal com les senten, sense cap filtre.

 

«La visió infantil és enriquidora i sorprenent perquè no té filtres»

 

- Un altre propòsit des que estava al capdavant de Cultura és haver recuperat festes i tradicions de l’Ordino d’abans. 

Aquest Nadal, la representació de l’Óssa ha estat un èxit, però el mèrit és de tots aquells que s’hi han bolcat i implicat voluntàriament, a més de la participació d’entitats culturals com l’Esbart Valls del Nord, el Grup Artístic i la Coral Casamanya. L’any passat vam fer el Judici dels Contrabandistes pel Carnaval i enguany se n’ha fet la segona edició. Hi ha molta gent al darrere que ha apostat per no perdre aquesta part de la nostra història i del nostre patrimoni cultural. Al ball de l’Óssa fins i tot vam retrobar voluntaris que ja hi participaven abans. I, com a novetat, aquest any, després de més de trenta anys, tornarem a veure rodar les falles. S’havia fet algun any, com arreu per Sant Joan, però els fallaires d’Ordino les traslladaran a la revetlla de Sant Pere, la festa parroquial. Les falles s’afegiran al programa d’actes habitual. L’any que ve també tindrem un Roser especial, ja que es compliran cinquanta anys del traspàs de tres dies festius de Sant Pere al Roser, que es van desplaçar a l’estiu.

 

- La participació ciutadana és cada vegada més gran en tot.

Aquesta és la nostra intenció i ha d’anar creixent. La convocatòria del PIJ per crear el nou skate parc n’és un exemple. Els joves són els principals interessats a tenir aquestes instal·lacions, i ells saben millor que ningú què volen i què necessiten. La resposta a la convocatòria ha estat molt satisfactòria. La nostra responsabilitat com a polítics és escoltar tothom, tant si el que exposen són necessitats, suggeriments o crítiques. Reitero que a Ordino tenim la sort que tots ens coneixem i som propers; encara que posem molts canals de comunicació oberts per escoltar el ciutadà, que també són necessaris, el tracte humà no s’ha de perdre.

 

- Per primera vegada s’ha vist la implicació del sector privat amb la creació de l’Associació d’Hotelers i Comerciants (AHCO).

Així és, i n’estem molt satisfets. Hem seguit les línies de treball per trobar les eines i els òrgans necessaris per dinamitzar la parròquia, que té molt valor paisatgístic, però cal potenciar l’activitat, i sobretot fora de la temporada alta. L’AHCO és l’interlocutor ideal. Al llarg de la legislatura s’han fet activitats conjuntament amb els comerciants de la parròquia, com per exemple per l’arribada del Tour el 2016 o la Fira de Nadal. Tots sortim reforçats d’aquesta suma de sinergies entre el sector públic i el privat.

 

«Tots sortim beneficiats d’aquesta suma de sinergies entre el sector públic i el privat»

 

- I on trobem l’equilibri?

Es fa difícil de dir. Tenim una oferta molt potent quant a esports d’hivern i de muntanya, el Parc Natural i també molt patrimoni, museus i llocs d’interès. Però treballem perquè la gent vingui i es quedi a Ordino.

 

- Després de molt batallar, sembla que es podrà recuperar l’hotel Casamanya.

Esperem que sigui així, aquest és el nostre objectiu: trobar-li un nou ús. El 29 de març passat vam signar un conveni amb el Quart d’Ordino en què s’estableix de quina manera els béns del Quart es cedeixen al Comú. Aquests béns s’agrupen per destinar-los a ús públic, a excepció de l’hotel Casamanya que, a part de tenir un ús públic, podria estar supeditat al fet que la funció que se li doni pugui aportar un valor afegit al poble d’Ordino. El conveni té un caràcter general, però l’objectiu és gestionar millor aquests béns públics amb els recursos que tenim al Comú, i el conveni permet fer-ho d’una manera més àgil.

 

- El que sí que ja és una realitat és la reforma de les Escoles Velles.

Es tracta d’un altre edifici històric que estava en desús, declarat bé d’interès cultural per la seva arquitectura del granit. Calia fer-hi una inversió important per adequar-se a la normativa i a les exigències d’edifici catalogat. Finalment, serà el centre de la vida cultural, social i educativa de la parròquia, al costat de les escoles, l’escola bressol i el parc de Prat de Call. L’objectiu és que sigui molt dinàmic i tingui les portes obertes a tothom. El Centre Sociocultural L’Estudi s’inaugurarà el 29 de setembre.

 

«Gràcies al conveni amb el Quart d’Ordino, la gestió d’aquests béns públics serà més àgil»

 

- Un altre projecte que depèn de la reforma d’un edifici serà la Casa de la Muntanya, on hi ha actualment la ludoescola, a la Casa Ferino.

És un altre dels projectes importants del mandat que ens ha de posicionar com a referent en els sectors de l’esport i la muntanya. Volem especialitzar-nos, ja que actualment a Ordino ja tenim entitats com l’EPFEM o el Centre de Tecnificació, i se’n poden atreure d’altres. La Casa de la Muntanya neix amb l’objectiu de potenciar i promoure les activitats i iniciatives lligades a la muntanya i vol ser un espai obert i polivalent: un espai d’interès, interactiu i atractiu per al públic en general, un punt d'informació especialitzat per als turistes i la gent del país que vulguin programar una sortida a la muntanya o simplement vulguin saber més coses de les muntanyes del Principat. També es pensa com un espai d’intercanvi i de creació compartida per als professionals del sector, i com un indret amb les eines tecnològiques més avançades per poder fer tot tipus de presentacions, ja sigui proves esportives o altres, i seguir-les en directe. La Casa de la Muntanya acollirà l’actual Oficina de Turisme i el coworking del clúster d’esports. Volem que sigui un espai transversal, amb la complicitat d’actors tan importants com Actua, el CENMA i l’Observatori de la Sostenibilitat, sense oblidar col·lectius públics i privats relacionats amb el món de la muntanya i dels esports.

 

- Aquests projectes impliquen un canvi de tendència important en el capítol d’inversions?

Sí, i així ho havíem previst en el marc pressupostari, i després de la revisió per al pressupost 2018 la partida destinada a inversió és de 6,3 milions d'euros per a tot el mandat. Això no impedeix que seguim reduint l’endeutament, al qual s’està destinant 1 milió d’euros l’any, cosa que fa preveure que l’any 2019 el deute del Comú serà d’uns 12,5 milions d’euros i quedarà sempre per sota del sostre d’endeutament.

 

- Amb els canvis a la societat SECNOA, les perspectives encara semblen més bones.

A partir de l’1 de juny, SAETDE serà l’accionista majoritari de SECNOA. Aquesta entrada de soci privat marca un canvi molt positiu per al camp de neu i també per a la parròquia, que en sortirà beneficiada. La visió actual és optimista. Fins ara, el Comú havia d’assumir les aportacions econòmiques anuals i ho feia amb dificultats.  

 

- I a què es dedicaran ara aquestes aportacions?

Tenim previstes millores a la via pública i als diferents pobles d’Ordino. Una partida important també es destinarà a la nova zona ludicoesportiva de la Planada dels Camps. La idea és ampliar l’oferta per a un públic jove amb instal·lacions com un pump track o habilitar un street workout per fer entrenaments. Pensem que la ubicació és ideal, al costat del Centre de Tecnificació, freqüentat per esportistes i pels alumnes de Segona Ensenyança. Hauria de ser un espai d’esport, joc i lleure, on evidentment caldrà també habilitar una zona verda. A partir de la reunió amb els joves projectarem les idees i les farem realitat en funció del pressupost que hi puguem invertir i de la disponibilitat dels terrenys. A banda, el Govern projecta també adequar un aparcament en aquella zona.

 

- El Centre Esportiu també està pendent de l’última reforma.

Sí, aprovada i consensuada per fases, que s’ha projectat a deu anys de vista. Es fa per acabar d’optimitzar els espais i resoldre el problema de capacitat dels vestidors, amb una millor distribució per col·lectius, com ara els infants que fan les activitats esportives extraescolars al Centre. Les obres no començaran fins a la tardor d’enguany, quan La Capsa marxi a L’Estudi, el nou edifici sociocultural, i l’espai que deixi serà ocupat pel CEO. La reforma també planteja la millora dels accessos, amb la creació d’un edifici annex que contindrà la recepció i les oficines i donarà l’entrada principal al Centre, a la part baixa, des del pàrquing Prat de Vilella. Es preveu que aquest edifici connecti amb la plaça de l’Oficina de Turisme.

 

- I per a l’ACCO es trobarà alguna solució?

Hi treballem des de fa més de tres mandats. Esperem alguna proposta ferma que sigui d’interès per a la parròquia i, de fet, han sortit dos concursos que malauradament van quedar deserts. Mentrestant, hem aprofitat l’espai tant com hem pogut. Aquest any vam acollir les V Jornades Tècniques de Neu i Allaus, s’hi han fet presentacions, brífings i àrea de logística en proves esportives i el circuit d’educació viària gràcies a un conveni. Confiem trobar-hi solució.