La Ruta del Ferro als Pirineus ha renovat la certificació d'Itinerari Cultural del Consell d'Europa durant cinc anys més

La Ruta del Ferro als Pirineus ha renovat la certificació d'Itinerari Cultural del Consell d'Europa durant cinc anys més. A Andorra, la mina de Llorts i la ruta del ferro d'Ordino formen part d'aquesta Ruta del Ferro als Pirineus, conjuntament amb la Farga Rossell de la Massana i l'itinerari siderúrgic de la Vall del Madriu.

Visita mina de Llorts

La mina de Llorts data del segle XIX i s'hi va extreure ferro només durant quatre anys. Les poques galeries que hi trobem van ser excavades pràcticament totes a mà i al final amb l'ajuda d'explosius. Els miners que venien a treballar a les mines eren del sud de França (Ariège) i era un ofici que acostumava a passar de pares a fills.
La visita guiada a la mina de Llorts permet apreciar les galeries estretes i els colors dels filons de ferro. La formació del mineral és gràcies a la barreja de l'aigua i la terra que va filtrant per la roca porosa. També s'observen estalactites formades amb aigua ferruginosa en una petita gruta. Amb la visita s'aprèn com era el treball i l'hàbitat miner a la vall d'Ordino.
Després o abans de visitar la mina, es pot fer el camí dels Traginers i l'itinerari dels homes de ferro. Al llarg d'aquest camí podem observar la simbiosi del medi amb els pobles de la vall d'Ordino: feixes, camps, bordes i la interpretació del paisatge cultural. El camí dels traginers ens ofereix també un itinerari escultòric que homenatja aquesta ruta del ferro i a totes aquelles persones que van treballar en aquest indústria.

Ruta del Ferro dels Pirineus